5 iunie 2015

Superbă alergare

"Determinarea poziţiei indicatricei în cristale

Această determinare presupune stabilirea poziţiei planelor de vibraţie ale luminii în raport cu direcţiile cristalografice, pe de o parte, şi stabilirea orientării exelor indicatricei, pe de altă parte.
Determinarea poziţiei planelor de vibraţie într-un mineral se realizează prin măsurarea unghiului dintre poziţia de extincţie a mineralului, în care caz planele de vibraţie ale razelor luminoase ce trec prin mineral sînt paralele cu planele de vibraţie ale nicolilor, şi conturul, ori una din direcţiile de clivaj ale acestuia. După valoarea acestui unghi, extincţia poate fi:
-dreaptă, dacă planele de vibraţie sînt paralele cu direcţiile cristalografice;
-simetrică, dacă planele de vibraţie bisectează unghiul dintre feţele cristalografice sau două direcţii de clivaj;
-asimetrică, dacă planele de vibraţie ale luminii în mineral sînt înclinate faţă de direcţiile cristalografice.
Valoarea unghiului de extincţie dă indicaţii asupra sistemului de cristalizare. Astfel, extincţia dreaptă se întîlneşte la secţiunile prismatice ale cristalelor rombice, trigonale, tetragonale şi hexagonale, inclusiv la secţiuni paralele cu (100) ale cristalelor monociclice. Extincţia simetrică se întîlneşte la secţiuni bipiramidale ale cristalelor din sistemul rombic, trigonal, tetragonal şi hexagonal, precum şi la unele secţiuni paralele cu (001) ale cristalelor monoclinice. Extincţia asimetrică se întîlneşte la cristalele din sistemul triclinic şi la unele secţiuni din sistemul monoclinic, în special cele paralele cu (010). Prin stabilirea poziţiei planelor de vibraţie ale luminii în mineral se obţin date asupra simetriei acestuia.
Pentru determinarea orientării semiaxelor indicatricei este necesar să se definească mai întîi culoarea de birefringenţă şi să se indice funcţionarea compensatorilor."
(1965, Bucureşti, V. Manilici, Mineralogie şi Petrografie)

ps. mă supăr eu că săptămâna în virtual are 8 zile(după cum apare pe peretele lateral),  poate să aibă şi 666 de zile sau 3 sau 4 sau etc. :)))))))