4 iunie 2015

Adevărului ei


"În anii regimului de democraţie populară, în domeniul cercetărilor mineralogice, petrografice şi geologice se înregistrează un avânt deosebit. În această perioadă, prin executarea unui volum crescând de lucrări de cercetare şi prin lărgirea considerabilă a profilului de şcolarizare şi de predare a disciplinelor geologice, s-a ajuns la o cunoaştere din ce în ce mai completă a structurii teritoriului ţării.
Potrivit indicaţiilor de partid şi de stat s-au intensificat la maxim cercetările geologice, mineralogice şi petrografice, în vederea descoperirii de noi resurse de materii prime minerale. (:::)
Pentru lărgirea în continuare a bazei de materii prime minerale, directivele Congresului al IX-lea al P.C.R. prevăd continuarea cercetărilor geologice în perioada 1966-1970, în vederea sporirii rezervelor de petrol, gaz metan, minereuri neferoase (cuprifere, polimetalice, şi bauxită), minereuri de fier valorificabile economic, substanţe minerale nemetalifere, cărbuni şi altele. Asemenea lucrări urmează să fie executate atât în câmpuri miniere cât şi în structuri noi, în vederea determinării de noi rezerve industriale şi în vederea descoperirii de noi acumulări de substanţe utile valorificabile economic." (V. Manilici, Bucureşti 1965)